søndag 9. mars 2008

8. mars i Dar es Salaam

Den internasjonale kvinnedagen ble også markert her i Dar. UNESCO's globale tema for dagen var “Women's untold stories”, og er knyttet til kvinner som arbeider i media og deres historier. Etterhvert er det flere kvinner som startet som reportere, som har arbeidet seg opp og fått ulike ledende stillinger i en mannsdominert bransje. Alle kvinner i tanzaniansk media er selvfølgelig dobbeltarbeidende, og styrter fram og tilbake mellom en krevende jobb og omsorg for sine barn. Det er en vanskelig balansegang, og mange har skyldfølelse for ikke å strekke til. I tillegg er de utsatt for seksuell trakassering, og mange mannlige kolleger forventer seksuelle tjenester som “takk” hvis de gir kvinnene hjelp til å løse et problem. Det vanlige ryktet om at unge, dyktige kvinner som har kommet seg fram, har hatt et forhold til sjefen, er kjent her også. En av kvinnene som har kommet seg fram, sier at det utelukkende skyldes hardt arbeid, selvrespekt og at hun har vært fast bestemt på å få det til.

En studie fra 2004 viste at svært mange av kvinnene i det sørlige Afrika ønsket å høre mer om andre kvinners liv i aviser, radio og TV. Et tiltak for å få det til kan være å få flere kvinner inn i nyhetsstudioene, da de lettere lager programmer om andre kvinner.

Så hvem sier at kvinnedagen har utspilt sin rolle?


Bildet viser kvinner i Dar som går i tog på 8. mars.

Vi spiste middag sammen med venner og kolleger på en restaurant i byen. Der spilte også “The Soweto String Quartet”. Dette er Nelson Mandelas favorittmusikere som har opptrådt på hans arrangementer flere ganger. Hvis du vil lese mer om deres musikk, kan du gå inn på www.sowetostringquartet.com

Ingen kommentarer: