tirsdag 3. november 2009

Field Trip

Ivar skulle delta på field trip forrige uke, og det passet så Ragnhild ble med. Vi reiste tidlig onsdag morgen, og kom tilbake søndag kveld. Tanzania er et stort land. På kartet ser det ut som vi var et bittelite stykke unna Dar, men på det meste var vi ca. 60 mil vest for byen. Vi ble kjørt i den nyeste av ambassadens biler, og det gikk unna på asfaltvegene, mens bilen fikk sin ilddåp på støvete og humpete grusveger.

Vi besøkte både jord- og skogbruksprosjekter. Det første som måtte skje når vi kom til et distrikt var å hilse på District Commisioner (en slags fylkesmann), fortelle hva vi ville og hvorfor. Etterpå ble vi møtt av fagfolk og vist rundt på de prosjektene som var avtalt.


Det er fort gjort å havne i den villfarelsen å tro at land og folk blir fattigere jo lenger man kommer unna Dar. Det stemte ikke helt. Vi så risdyrking med irrigasjonsanlegg, vi så industrialisering i skogbruket fra små planteskoler til store automatiserte anlegg og videre store skogområder, sagbruk og en papirfabrikk. Vi besøkte også en stor teplantasje. To av de industrielle anleggene vi besøkte, er det faktisk norske eiere som er involvert i.

Vi var oppe i nesten 2000 meter, og overnattet på et par steder som til og med hadde peis for frosne sjeler. Lufta var rein og klar, opplevelsene var mange og maten og vinen var god.

Ingen kommentarer: